Afscheid wethouder Gerdo van Grootheest: ‘Ik heb het ruwe en rauwe omarmd’

“Onrechtbestrijder en vernieuwer. GroenLinks en Amnesty International. Afgetraind lichtgewicht en bestuurlijk zwaargewicht.” Dat waren de openingswoorden van burgemeester Annemarie Penn om wethouder Gerdo van Grootheest te typeren bij zijn afscheid op 1 juni. Sinds 9 juni is hij burgemeester van Culemborg.

Tekst: Door stadsreporter Lieke Rijkx.
Foto’s: door Aron Nijs.

De rij van mensen die klaarstond om Gerdo succes te wensen in zijn volgende functie was lang. Even voor 16.00 uur stonden de eerste wachtenden al voor de deur van het gerenoveerde stadhuis. Toen om 17.00 uur het officiële gedeelte begon met speeches, dans en poëzie, was nog lang niet iedereen aan de beurt geweest.

Afscheid Gerdo_1

Lucht en ruimte voor experiment
Wethouder Van Grootheest was bijna overal waar Maastricht-LAB ook was. De burgemeester verwoordde dat als volgt: “Ruimte voor experiment en herbestemming van oude gebouwen paste bij jou. Je regelde zaken waar je durf voor nodig hebt.” Zelf zei Gerdo: “Naast het sjieke en sjoene heb ik ook het ruwe en rauwe omarmd. Ik heb geleerd om niet alles vooraf te moeten weten. Het succes van het tijdelijke Sphinxpark heeft daar vooral aan bijgedragen. Vanaf dat moment heb ik me ingezet om experimenten lucht en ruimte te geven. Het Kunstfront, Caracola, de Tapijntuin, dat zijn plekken waar ik heel trots op ben.”

Genieten met hoofdletters
“Je hebt passie voor deze stad. Je voelt vast een traantje nu je moet verhuizen”, speechte de burgemeester, waarop de wethouder instemmend knikte. “Je hebt nog zeer veel te bereiken. Jammer voor ons, goed voor Culemborg.” Dit jaar woont de wethouder twintig jaar in Maastricht. “Deze stad heeft mij een bredere blik op de wereld gegeven. Ik heb hier onder andere geleerd dat je genieten van het leven met hoofdletters mag schrijven.” Gerdo van Grootheest bedankte uitgebreid zijn collega’s, zijn vrienden en zijn partner Peter van Loon. “Zonder jou zou dit alles voor mij onmogelijk zijn.” Tot slot bedankte hij alle burgers die zich inzetten voor een mooiere stad. “Zorg goed voor deze stad en voor elkaar.”

Afscheid Gerdo_2

Related Posts

Site Menu