15 jaar vrijheid en verbinding @Landbouwbelang

Landbouwbelang (LBB), het oude graanpakhuis dat ook een tijdje dienst deed als opslag- en overslagplaats voor kunstmest en veevoeder, werd op 6 april 2002 gekraakt door een groep kunstenaars. Sindsdien onderging het gebouw vele kleurrijke en ingrijpende veranderingen tot de niet te missen vrijplaats die het nu is. De creatieve en culturele broedplaats viert al vijftien jaar vrijheid en verbinding. De maand april was een feestmaand, met als hoogtepunt het optreden van Cirque du Platzak op 29 april. De groep internationale circusartiesten is erg blij met LBB, waar ze alle ruimte heeft om te repeteren en spullen op te slaan.

Door onze stadsreporter Lieke Rijkx

Landbouwbelang, Maastricht.

Landbouwbelang, Maastricht.

Sándor Sinko en Diana Gambardella sloten zich in 2003 bij het Lanbouwbelang aan. “We woonden er destijds met een handjevol mensen”, vertelt Sándor. “Wie er woonde, moest meehelpen met de organisatie, dat was voor iedereen vanzelfsprekend. We waren een groep enthousiaste, pionierende kartrekkers.” Diana: “We organiseeren veel kunstgerelateerde activiteiten en bouwden mee aan de infrastructuur. Met een groepje creatieve vrienden ontstond al snel het idee om een open podium te organiseren waar iedereen welkom was om zijn of haar kunsten te tonen.” Vanaf het begin stonden respect voor mens, dier en milieu centraal. Afvalmaterialen vinden een nieuwe bestemming, overschotten van de markt worden voedzame maaltijden en iedereen is welkom.

 

Aanvulling voor de stad
Inmiddels wonen er tussen de 10 en 15 mensen en is er bijna dagelijks iets te doen. Een eetcafé op maandag, veganistische maaltijden op dinsdag, bijeenkomsten van verschillende clubs op woensdag, kleine concerten in het keldertje op donderdag, wat grotere optredens in de zaal op vrijdag en ga zo maar door. Er wordt gemediteerd in de torenkamer, gewerkt op de eerste verdieping, gekookt op de begane grond en gedanst in de kelder. De ruimtes zijn beschikbaar voor exposities, presentaties en allerhande voorstellingen.

“We laten al vijftien jaar zien dat we een aanvulling zijn voor de stad”, vertelt bewoner Arjen Zuidgeest. “LBB levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied. We zijn een springplank en een doorgangshuis voor artistieke zelfstandigen. Caracola, Nightscapes en Bandito Espresso zijn hier begonnen, om maar een paar namen te noemen. Bands die te klein of te alternatief zijn voor de Muziekgieterij hebben hier een podium. We zorgen voor evenwicht in een stad die Tefaf, Rieu en Sjiek en Sjoen op handen draagt.”

WE Festival 2013. @ LBB. Sustainability by Demotech.

WE Festival 2013. @ LBB. Sustainability by Demotech.

Glijbaan over drie verdiepingen
Sándor maakte zijn eerste keramische beelden bij LBB. Naast de oprit van de vrijplaats staat nog steeds een van zijn kunstwerken. Diana bouwde in een lege ruimte van 100m2 een complete loft met keuken en badkamer. Diana: “Onze tijd bij LBB was een avontuurlijke tijd in een sprookjesachtige woning. De snelste weg naar de begane grond was een metalen glijbaan die dwars door de drie verdiepingen liep. Om snel bij de voordeur of bij het enige toilet te komen, was deze glijbaan een dankbaar en soms een noodzakelijk transportmiddel.” LBB ziet er nu heel anders uit dan in de beginjaren, maar heeft nog dezelfde experimentele en creatieve uitstraling.

Kunstfront
Sándor en Diana vertrokken in 2004 uit het LBB en namen afscheid met het evenement Hongarije aan Zee. Hongaarse en Nederlandse artiesten dansten, acteerden en exposeerden in en om het Landbouwbelang. Op dat moment droomde het koppel alweer van een nieuwe kleinschalige broedplaats in de stad, het Kunstfront. Het voormalige Vredestein-gebouw vormt nu een intiem creatief centrum, waar niets moet en alles mag. Sándor: “Iedereen die wil kan hier diverse workshops volgen. Er is een tuin op hoogte gerealiseerd voor rolstoelgebruikers en er vinden diverse creatieve activiteiten plaats die mensen met en zonder beperking aan elkaar verbinden.”

 Creatief, cultureel en sociaal
Reinder van Tijen is met zijn 85 jaar op dit moment de oudste bewoner én maker in het LBB, hij doet wereldverbeterende uitvindingen met afvalmateriaal. Bewoonster Bernadette Huijbers heeft het pand ‘aangekleed’ met vele kunstwerken: “Dit is een cultureel monument. Het is een aderlating voor de stad als deze plek verdwijnt. Wat we nu hebben, komt nooit meer terug als we elders opnieuw beginnen.” Harold van Ingen werkt als ‘social entrepreneur’ bij het LBB, maar woont er niet. Hij stelt zijn expertise als IT-er in dienst van de vrijplaats. “Dit is een boeiende plek met een heel eigen sfeer. Creatief, cultureel en sociaal zijn de kernwoorden die passen bij deze plek en al haar gebruikers. Een vrijplaats als het LBB is uniek voor de stad en onze regio. Zoiets kan niet van bovenaf opgelegd worden, maar ontstaat van onderop.”

Toekomstmuziek
LBB wil het liefst blijven waar ze is, aan de oever van de Maas. De gemeente heeft andere plannen voor het gebied. In het kader van het broedplaatsenbeleid wordt samen met de gemeente gezocht naar een andere locatie. Arjen: “LBB zou graag in contact komen met mogelijke investeerders en de kans krijgen om een alternatief plan te schrijven voor de herontwikkeling van het gebied.” Het valt natuurlijk niet mee om een nieuwe vrijplaats in al zijn veelzijdigheid te huisvesten op een plek die toegankelijk is, aan alle (veiligheids)eisen voldoet en waar toch volop geëxperimenteerd kan worden. “Maar waar we ook heengaan, we zorgen voor een dynamische plek waar iedereen welkom is.”

Cirque du Platzak: (https://www.thuisinmaastricht.nl/cirque-du-platzak/)

 

Related Posts

Site Menu