13 mei: CrossCurrents festival in het Sphinxkwartier

 Kruisbestuiving op verrassend festival

“Jazz staat wat mij betreft voor openheid, communicatie en improvisatie. En dat is precies wat we met CrossCurrents willen bereiken” zegt Pieter Schoonderwoerd, directeur van Jazz Maastricht. Maar er is meer dan alleen jazzmuziek op het vernieuwende festival. “Er is ook ruimte voor film, kunst en wetenschap.” En waar kan deze creatieve voorhoede beter terecht dan in het Sphinxkwartier.

Van Stadsreporter Karin Somers

Cross-over

In 2016 was er al een kleine versie van het CrossCurrents Festival in de Muziekgieterij. “Dit was één avond. Nu pakken we het groter aan. Er zijn vier locaties, zes podia en zo’n 24 acts. Bij de programmering zijn we begonnen met onze eigen ziel: jazz. Hierbij hebben we bewust gekozen voor bands die jazz combineren met andere muziekstromingen. Zo combineert Jungle by Night jazz met Afrobeat, het Belgische STUFF jazz met electro. En Jacob Collier komt naar Maastricht, de Engelse zanger die al twee Grammy’s heeft gewonnen.”

Film

Volgens Pieter was het Sphinxkwartier als levendige culturele hotspot de ideale locatie. “Hier zit zoveel potentie. Door het filmhuis en de bioscoop zit film in het DNA van deze plek. We zijn met ze in gesprek gegaan en hebben gebruik gemaakt van de artistieke kennis die zij hebben. Zo ontstaan verbindingen tussen verschillende disciplines.”

Wetenschap

De verbinding met wetenschap is minder voor de hand liggend. Hoe is deze tot stand gekomen? Pieter: “We hebben echt buiten onze comfortzone gekeken en de vraag gesteld: Hoe kijkt de wetenschap naar de kunsten? Twee jaar geleden zijn we hiermee begonnen. Door vier faculteiten te koppelen aan kunstenaars zijn de meest bijzondere dingen ontstaan.” De resultaten zijn te zien in vier enerverende interdisciplinaire voorstellingen.

Van Maastricht naar buiten

De bezoeker aan het CrossCurrents Festival krijgt een treasuremap met alle hippe plekken in Maastricht om te drinken, eten en overnachten. “De Bourgondische kant van Maastricht, het Sjiek en Sjoen, dat kent iedereen wel. De innovatieve makers in Maastricht, die zijn iets minder bekend.” Pieter zoekt ook de verbindingen daarbuiten. Met de provincie en de Euregio. “Daar waar mogelijk werken we samen met bedrijven uit Limburg. En als onderdeel van het Euregionale Impact-project hebben we vier faculteiten van de Universiteit Maastricht in contact gebracht met Limburgse kunstenaars. Zij verrichten sinds kort gezamenlijk onderzoek en tonen de eerste resultaten tijdens vier interdisciplinaire voorstellingen op CrossCurrents. Een voorbeeld is de samenwerking tussen choreograaf Joost Vrouenraets (GOTRA) en Beatrice de Gelder (Neuropsychologie) over de registratie van beweging in de hersenen en de link met emoties. Erg interessant voor een danser natuurlijk.”

Samen

Het CrossCurrents Festival maakt veel cross-overs en zoekt de samenwerking op. Gebeurt dit veel in Maastricht? “In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd in Maastricht, maar ik vind dat dit nog te weinig gebeurt. Het belangrijkste bij samenwerking is gedeeld eigenaarschap. Delen is beter dan iets voor jezelf houden. Ook dan is openheid en communicatie nodig. Ik ga graag de dialoog aan. Alleen zo kun je een initiatief zoals het CrossCurrents Festival hier laten wortelen.”

Meer informatie: www.crosscurrents.nl

Related Posts

Site Menu